"Standard and Poor's dicht bij minnelijke schikking over misleidende ratings in VS"

Het ratingbureau Standard and Poor's zou dichtbij een minnelijke schikking staan met de Amerikaanse overheid, over de foutieve ratings ten tijde van de kredietcrisis in 2008. Dat meldt New York Times. S&P noemde die klacht eerst ongegrond, maar zich nu toch voor meer dan 1 miljard dollar uitkopen.

De federale Amerikaanse overheid had begin 2013 klacht ingediend tegen het ratingagentschap, omdat het beleggers zou hebben misleid met zijn ratings van "subprime"-producten. Dat zijn zeer risicovolle herverpakte kredieten, die doorverkocht worden als belegging, maar uiteindelijk tot de kredietcrisis geleid hebben. De Amerikaanse autoriteiten eisten daarvoor 5 miljard dollar.

Volgens de krant New York Times zou er nu een minnelijke schikking worden getroffen, waarbij ruim een miljard dollar wordt geëist van S&P. Het ratingagentschap heeft in het verleden altijd beweerd dat de aanklacht ongegrond was. Het bedrijf sprak zelfs over "vergelding" voor het verlagen van de kredietrating van de VS.

S&P nam vier advocatenbureaus in dienst om zich te verdedigen, maar zou nu toch zwichten. Een minnelijke schikking van 1 miljard dollar betekent het verlies van de hele operationele jaarwinst voor het ratingbureau.

Er lopen trouwens nog meer rechtszaken tegen S&P, voor zijn praktijken die de kredietcrisis voorafgingen. Moedermaatschappij McGraw Hill nam al een provisie van 60 miljoen dollar voor een eventuele boete van beurswaakhond SEC. Binnen enkele weken zou hierover duidelijkheid komen.

Alles samen heeft de kredietcrisis de banken en financiële instellingen al meer dan 40 miljard dollar aan boetes en schikkingen gekost, meent de New York Times.