"Van alle aanslagen van de voorbije jaren in Europa, kenden we de daders vooraf al"

"Het grote mankement in Europa is het gebrek aan samenwerking", dat heeft Guy Verhofstadt, voorzitter van de Europese liberalen, vanavond in "Terzake" gezegd. Hij hoopt dat er snel een "European intelligent service" wordt opgericht waardoor de 28 lidstaten sneller gegevens en verdachtenlijsten kunnen uitwisselen om zo terreurdaden te voorkomen.

"Op het ogenblik van de aanslagen van 11 september 2001 was ik voorzitter van de raad van de Europese Unie. We hebben toen drie documenten opgesteld met een tachtigtal maatregelen die genomen moesten worden", vertelt de Open VLD'er. "Enkel het Europees aanhoudingsmandaat werd meteen gerealiseerd. Andere maatregelen zoals het gezamenlijk uitwisselen van gegevens of het gezamenlijk opstellen van verdachtenlijsten, zijn nooit gerealiseerd."

"Onze diensten wisten vooraf dat daders gevaarlijk waren"

Net dat gebrek aan samenwerking, is volgens Verhofstadt het grote "mankement" van Europa. "Want wat blijkt: van alle aanslagen die de voorbije jaren in Europa zijn gepleegd, kenden we de daders vooraf al. Of het nu gaat om de daders van de bomaanslag in Madrid, in Londen of om de dader van de aanslag op het joods museum in Brussel: onze diensten wisten dat ze rondliepen en dat ze gevaarlijk waren."

"Europol moet meer macht krijgen"

De voorzitter van de Europese liberalen hoopt dan ook dat Europa snel werk maakt van twee dingen: enerzijds van een "European intelligent service" die het mogelijk moet maken om allerlei gegevens en verdachtenlijsten uit te wisselen en anderzijds van een versterking van de Europese instellingen. "Zo moeten we Europol bijvoorbeeld meer macht geven en doorgaan met het idee om een Europees procureur in te lichten. Al moeten wij bij al die maatregelen wel respect hebben voor de privacy en de burgerlijke vrijheden in Europa."

Meest gelezen