Bouwvergunning voor betaalparking bij Flanders Expo

Projectontwikkelaar Banimmo en Mc ArthurGlen, Europees marktleider in de uitbating van outletcentra, kregen dinsdag een bouwvergunning voor een betaalparking tussen Flanders Expo en Ikea in Gent. Dat melden de twee bedrijven.

De betaalparking is een eerste stap in de bouw van een outletcenter in het nieuwe stadsdeel The Loop. De parking zal worden ingeschakeld in het parkeermanagement van het Mobiliteitsbedrijf Gent.

Tijdens het openbaar onderzoek protesteerden Unizo en het Gents Milieufront, net voor de kerstvakantie gaf de Stad Gent een positief advies, maar stelde wel voor om het aantal parkeerplaatsen van 2.800 naar 2.046 te reduceren. Dat advies werd door het Vlaams Gewest gevolgd.

"Goed voor Gent als shoppingstad"

"Het nieuwe outletcenter zal de nationale en internationale aantrekkingskracht van Gent als shoppingstad verder versterken", zeggen de initiatiefnemers. "Uit onderzoek bij gelijkaardige, reeds bestaande outletcenters, blijkt dat een sterk "Designer Outlet Center" zeer complementair is aan de winkelervaring in de binnenstad." De bedrijven benadrukken dat het outletcenter zich beperkt tot het aanbieden van afgelopen collecties van luxemerken.

De werken aan de parking starten over enkele weken. Halverwege maart vervalt de (vorig jaar verlengde) socio-economische vergunning.

Gents Milieufront "We tekenen beroep aan"

Het Gents MilieuFront (GMF) zegt al beroep aan te tekenen bij de raad voor vergunningsbetwistingen. "We zijn het niet eens met de motivatie van de stad Gent op een aantal van onze bewaren", zegt Steven Geirnaert (GMF), die onder meer verwijst naar bezwaren op vlak van mobiliteitseffecten op grote schaal, maar ook de interne verkeersafwikkeling en de ambities van de stad inzake klimaatneutraliteit.

Ook voor zelfstandigenorganisatie Unizo is in beroep gaan een optie. "We gaan de vergunning eerst goed lezen en zien wat we zowel procedureel als inhoudelijk kunnen doen", zegt regiodirecteur Wim Geirnaerdt.