Duikers halen voice recorder neergestorte AirAsia-vliegtuig uit zee

In Indonesië hebben duikers de voice recorder van het neergestorte AirAsia-vliegtuig uit zee gehaald. De tweede zwarte doos bevat geluidsopnamen uit de cockpit en kan mogelijk meer duidelijkheid geven over de oorzaak van de crash eind vorig jaar.

Gisteren al konden duikers de zogenoemde cockpit voice recorder lokaliseren, vlak bij de plaats waar de andere zwarte doos, de flight data recorder, is gevonden. Het was een hele klus om die tweede zwarte doos boven te halen omdat die op de zeebodem lag, bedolven onder wrakstukken van het gecrashte vliegtuig.

De zwarte dozen zijn van groot belang om de oorzaak van de crash van 28 december te kunnen vaststellen. Het toestel met vluchtnummer QZ 8501 stortte neer in slecht weer toen het op weg was van Indonesië naar Singapore. Aan boord waren 162 mensen. 48 lichamen zijn tot nu toe geborgen.