Eerste slachtoffers aanslagen Parijs begraven

De vier joodse slachtoffers van de gijzeling in de kosjere supermarkt in Parijs worden vandaag in Israël begraven. In Parijs was er ook nog een herdenkingsplechtigheid voor de agenten die omkwamen bij de verschillende aanslagen van vorige week.

Duizenden mensen hebben in Jeruzalem de afscheidsplechtigheid bijgewoond voor de vier mensen die vrijdag om het leven werden gebracht in de supermarkt in Parijs. Onder anderen de Israëlische president Reuven Rivlin en de premier, Benjamin Netanyahu, namen het woord. Die laatste benadrukte dat islamitische terreur een bedreiging is voor de hele wereld. "Ze zijn niet enkel de vijanden van de joden", aldus de premier.

De vier Franse joden werden gedood toen de terrorist Amedy Coulibaly vrijdag een kosjere supermarkt in Parijs binnenviel. Coulibaly zelf werd enkele uren later doodgeschoten tijdens de bestorming van de politie.

Ook rouwdienst in Parijs

Ook in Parijs vond er vandaag een emotionele afscheidsplechtigheid plaats. Daarbij werden de drie politieagenten herdacht die vorige week omkwamen bij de terreuraanslagen in Parijs. De drie doodskisten waren gehuld in de Franse vlag en de drie agenten werden ook postuum onderscheiden.

De plechtigheid werd ook bijgewoond door de Franse president François Hollande. "De drie agenten zijn voor onze vrijheid gestorven", zo verklaarde de president tijdens de dienst.

Twee van de agenten werden woensdag bij de aanval op het satirische magazine Charlie Hebdo gedood. De vrouwelijke agente stierf een dag later bij een schietpartij in het zuiden van de hoofdstad.