Islamistische hackers zetten VS een pad in de korf

Een groep die claimt deel uit te maken van de terreurorganisatie IS, is erin geslaagd de Twitter- en YouTube-accounts te kraken van het Amerikaanse Centraal Militair Commando voor het Midden-Oosten. Het Pentagon zit duidelijk verveeld met de zaak en heeft het over een "vervelende grap", maar ontkent dat het militaire netwerk zelf gekraakt is of dat er beveiligde data verloren gingen.
2014 Getty Images
(archieffoto)

De hackergroep noemt zichzelf "CyberCaliphate" en was al het voorwerp van onderzoek bij de speurders van het FBI, na eerdere incidenten in New Mexico en Maryland. Of de groep effectief deel uitmaakt van IS of in hoeverre er banden zijn, is niet duidelijk.

Volgens NBC News zijn er meerdere pro-IS-boodschappen gepost. Er viel onder meer te lezen "IS is er reeds, we zitten in uw pc's, in elke militaire basis." De hackers hebben het over een "cyberkalifaat" dat zijn "cyberjihad voortzet". Ze beweren de namen en adressen van Amerikaanse generaals te hebben gelekt, en waarschuwen: "Amerikaanse soldaten, we komen eraan, kijk over uw schouder". In een andere tweet zou het volgende gepost zijn: "Wij stoppen niet. Wij weten alles over u, uw echtgenotes en kinderen." De berichten waren opgesteld in het Engels en Arabisch.

"Het komt ongelegen en het is vervelend"

Het Centcom heeft bevestigd dat de Twitter-account is gehackt en heeft die bijna een uur later opgeheven. FBI-woordvoerder Joshua Campbell liet weten dat er "een onderzoek is ingesteld in samenwerking met het Pentagon om de reikwijdte van het incident te kunnen bepalen".

Er wordt ook onderzocht of de hackers effectief persoonlijke gegevens van militairen buitmaakten. Steven Warren, een van de woordvoerders van het Pentagon, probeerde de zaak intussen te minimaliseren: "Dit is nauwelijks meer dan een grap of vandalisme. Het komt ongelegen en het is vervelend. Maar meer is het ook niet. Onze (militaire) operaties komen hierdoor op geen enkele manier in het gedrang." De VS namen de voorbije weken deel aan luchtbombardementen in het Midden-Oosten om IS te verzwakken.