Merkel schaart zich aan de zijde van moslims

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en president Joachim Gauck hebben vanavond deelgenomen aan een manifestatie aan de Brandenburgse Poort in Berlijn tegen terreur en voor een verdraagzame samenleving. Ze kiezen zo duidelijk stelling tegen de opkomende Pegida-beweging die zich afzet tegen de "islamisering" van het land.
AFP

De manifestatie in Berlijn is georganiseerd door de moslimgemeenschap in Duitsland. Ze moet duidelijk maken dat de moslims, die een belangrijke minderheid uitmaken in Duitsland, ook tot de Duitse maatschappij behoren. Met een wake willen ze ook de slachtoffers van de terreuraanslagen in Parijs herdenken. De joodse gemeenschap en de protestantse en katholieke kerk nemen deel aan de wake.

De manifestatie is ook is een signaal tegen de groeiende aanhang van de Pegida-beweging in Duitsland zelf. Die zet zich af tegen een "islamisering" van het land. Gisteren kwamen in Dresden 25.000 aanhangers van Pegida op straat. In andere steden waren er grote tegenbetogingen.

Merkel en Gauck hebben zich uitgesproken tegen Pegida omdat die beweging de maatschappij verdeelt en profiteert van de angst van de burgers. Bij een bezoek van de Turkse premier Ahmet Davutoglu gisteren zei Merkel: "De voormalige Duitse president Christian Wulff heeft ooit gezegd dat de islam thuishoort in Duitsland, net zoals het christendom en het jodendom. Dat is zo en ik ben het daarmee eens". Zij benadrukte dat zij de kanselier is van alle Duitsers en dat de dialoog tussen de verschillende godsdiensten in het land versterkt moet worden.

Merkel slaat hiermee een andere toon aan dan enkele jaren geleden. In een bijeenkomst met jongeren van haar partij. In 2010 zei ze dat multiculturele samenleving volkomen mislukt is en dat de immigranten meer moeten doen om zich goed te integreren in de maatschappij.