Miljoenenboete voor Delhaize-dochter in Roemenië

De concurrentieraad in Roemenië heeft vier grote winkelketens en een twintigtal van hun leveranciers boetes opgelegd voor het maken van prijsafspraken. In totaal werden voor 35 miljoen euro boetes uitgedeeld; Delhaize-dochter Mega Image moet 5,6 miljoen euro betalen.

De prijsafspraken werden gemaakt tussen 2005 en 2009. Volgens de concurrentiewaakhond werd onder meer een minimumprijs afgesproken, die leidde tot hogere prijzen voor de consument.

De grootste boete is voor het Duitse Metro, dat 11,3 miljoen euro moet ophoesten.

Eind vorig jaar werd trouwens nog een onderzoek aangekondigd, waarbij vier andere buitenlandse supermarktketens de concurrentiewetgeving in Roemenië zouden hebben geschonden. Het Belgische Cora maakt voorwerp uit van het onderzoek, naast Carrefour, Auchan en Kaufland.