Ondanks besparingen is er geld voor de strijd tegen terreur

Volgens premier Charles Michel is een verhoging van de veiligheidsmaatregelen in ons land niet in tegenspraak met de geplande besparingen. Er is immers een buffer van 300 miljoen euro in de begroting van 2015 ingebouwd die extra uitgaven mogelijk zou maken.

"In de begroting van 2015 hebben we een reserve ingebouwd. Die buffer bedraagt ruim 300 miljoen euro", aldus Michel. Dat geld, of op zijn minst een deel ervan, zou dus geïnvesteerd kunnen worden in nieuwe veiligheidsmaatregelen.

De premier reageert daarmee op een artikel uit De Tijd. Daarin werd aan de hand van enkele begrotingscijfers beweerd dat de veiligheidsdiensten in ons land het met een pak minder geld zouden moeten doen.

Onder meer de Staatsveiligheid, het Crisiscentrum en het antiterreurorgaan OCAD zouden tegen 2019 fors moeten besparen. Ook in het specifieke Astridnetwerk, dat de veiligheidsdiensten gebruiken voor hun communicatie, zou minder geïnvesteerd worden.

"Veiligheid is een belangrijk punt. Dit is echt prioritair. Onze begroting is onder controle en wordt ook gemonitord, maar wat veiligheid en terrorisme betreft, moeten we echt de noodzakelijke middelen uittrekken", meent Michel.

Vrijdag nieuwe maatregelen voorgesteld

Michel liet ook nog vallen dat minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en minister van Veiligheid Jan Jambon (N-VA) vrijdag enkele bijkomende veiligheidsmaatregelen zullen voorstellen.

"Enkele elementen daarvan staan al ingeschreven in het regeerakkoord. We weten onder meer dat sociale netwerken en gevangenissen ruimte bieden aan radicale discours. Dat willen we meer in de gaten houden. En we weten ook dat er meer samenwerking en vertrouwen moet zijn met andere Europese veiligheidsdiensten", zegt Michel.