Renzi kondigt afscheid Italiaanse president Napolitano aan

De Italiaanse president Giorgio Napolitano (89) houdt ermee op. De Italiaanse premier Matteo Renzi heeft vandaag gezegd dat zijn aftreden "heel dichtbij" is, wellicht neemt hij morgen formeel ontslag. Napolitano had twee jaar geleden zijn toestemming gegeven voor een tweede termijn, om het land door een politieke en financiële crisis te loodsen. De zoektocht naar een opvolger belooft delicaat te worden.
Giorgio Napolitano.

Napolitano had eerder laten weten dat hij ermee stopt aan het einde van Italiës EU-voorzitterschap, dat vandaag afloopt. Vandaag kwam dan Renzi's bevestiging dat het aftreden imminent is. "Ik zou hulde willen brengen aan Napolitano, een toegewijde Europeeër die binnenkort zijn functie neerlegt", zei Renzi in het Europees Parlement.

De president speelt maar een kleine rol in de dagdagelijkse Italiaanse politiek, maar hij kan wel een eerste minister kiezen en het parlement ontbinden. Tijdens de voorbije jaren was dat een belangrijke beslissingsmacht, omdat het parlement verdeeld was en er maar met moeite een regering kon worden gevormd. 

De opvolging van Napolitano wordt daarom een politiek delicate kwestie. De 40-jarige Renzi is nu ongeveer een jaar aan de macht en behoort tot centrum-links. Sommige analisten beweren dat Renzi wel eens op nieuwe verkiezingen zou kunnen aansturen als er geen breed front voor één kandidaat komt.

Napolitano, die net als Renzi tot het linkse kamp behoort, deed zijn intrede in het Italiaanse parlement in 1953. In 2006 werd hij president.