Ruim 276.000 migranten kwamen EU binnen in 2014

In 2014 zijn meer dan 276.000 migranten de Europese Unie binnengekomen, of 138 procent meer dan het jaar daarvoor. Dat heeft EU-commissaris voor Migratie Dimitris Avramopoulos gezegd.

"In totaal 207.000 mensen staken illegaal de Middellandse Zee over", verduidelijkte Avramopoulos tijdens een debat in het Europees Parlement over de recente drama's met vrachtschepen vol wanhopige migranten.

Sinds september kwamen meer dan 12 van die vrachtschepen aan in Europa. De recente gebeurtenissen tonen "dat smokkelaars nieuwe routes naar Europa vinden en nieuwe methodes gebruiken om wanhopige mensen uit te buiten die proberen conflicten en oorlogen te ontvluchten", zei hij.

"Conflicten in onze nabijheid genereren een constante influx van vluchtelingen naar Europa. Dit zal niet weggaan. Integendeel, als er geen beslissende en gecoördineerde actie over heel de EU wordt ondernomen, zullen de stromen blijven."

"EU moet strijd tegen smokkel opdrijven"

De EU moet de strijd tegen smokkel opdrijven "door de mechanismen voor het verzamelen en uitwisselen van informatie over de activiteiten van smokkelaars te versterken en de legale instrumenten werkzamer te maken".

De Europese Unie en de lidstaten "moeten samenwerken om een echt Europees programma voor onderdak aan vluchtelingen op te richten" en het aantal plaatsen dat openstaat voor Syrische vluchtelingen op te trekken. Momenteel is dat beperkt tot 36.000 voor een totaal van 3,5 miljoen Syriërs die hun land ontvluchtten.