Sleurs (N-VA): "Transgenderwet soepeler maken"

De transgenderwet, die bepaalt hoe iemand van geslacht kan veranderen, moet soepeler. Dat zegt staatssecretaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs (N-VA). Wie nu officieel van geslacht wil veranderen, moet eerst een hele reeks complexe operaties en hormonenkuren ondergaan.
Petra De Sutter (l) en Elke Sleurs (r)

Volgens Sleurs en Groen-senator Petra De Sutter, zelf transgender, strookt de huidige transgenderwet niet met de internationale mensenrechten. "Als een man juridisch als vrouw beschouwd wil worden, of omgekeerd, dan kan dat alleen na een geslachtsoperatie", legde Sleurs uit in "Reyers laat". "Volgens mensenrechtenactivisten schendt dat de fysieke integriteit van de persoon. In het regeerakkoord staat dan ook dat we de wetgeving daaromtrent willen aanpassen."

"De huidige wetgeving verplicht transgenders ook tot sterilisatie, m.a.w. tot het niet meer kunnen krijgen van kinderen, en dat is zowat de enige situatie in de wereld waar mensen verplicht worden om zich te steriliseren", geeft De Sutter ook als voorbeeld. "Maar er zijn mensen die niet die hele weg willen afleggen, maar die zich wel transgender voelen. Zij kunnen in de huidige wetgeving niet juridisch van geslacht veranderen."

Omdat "de maatschappij verandert en inzichten veranderen", wil Sleurs in de huidige legislatuur bekijken hoe de wet kan worden aangepast. "Maar eerst moeten we alles aftoetsen binnen de regering, maar ook binnen de transgendergemeenschap zelf."

Meest gelezen