Uitspraak over opsporingstechnieken bij Limburgs drugsproces uitgesteld

De kamer van inbeschuldigingstelling (KI) in Antwerpen zou donderdag normaal gezien uitspraak doen over de wettigheid van de gebruikte Bijzondere Opsporingsmethoden (BOM) in de zaak van de Maasmechelse drugsbende. Het hof van beroep laat echter weten dat het arrest wordt uitgesteld naar 3 februari.

De KI moet een bijkomende BOM-controle uitvoeren, nadat de verdediging voor de correctionele rechtbank van Hasselt had aangevoerd dat er een burgerinfiltrant zou zijn ingezet. Die zou de opdracht hebben gekregen om de organisatie een cocaïnelijn te laten opzetten.

De advocaten van de beklaagden dienden een klacht in tegen de speurders en hadden de rechtbank gevraagd om de strafvordering onontvankelijk en nietig te verklaren. De rechters velden op 24 oktober een tussenvonnis, waarin ze het dossier voor een bijkomende BOM-controle naar de KI stuurden.

Die had vroeger al geoordeeld dat het onderzoek correct verlopen was, maar volgens de verdediging beschikte de KI toen niet over alle informatie. Het federaal parket blijft erbij dat alles volgens het boekje verlopen is.