Voor het eerst bitcoins in beslag genomen in België

Voor het eerst zijn in België bitcoins in beslag genomen, de virtuele betaalmunt die digitaal wordt opgeslagen. Dat meldt Theo Jacobs, magistraat en directeur van het Centraal Orgaan voor Inbeslagneming en Verbeurdverklaring (COIV). Het COIV werkt tegelijk voort aan een procedure om in beslag genomen bitcoins te kunnen opslaan.
(archieffoto)

"Eerste bitcoins in beslag genomen .... COIV trekt nu een spurtje om ze, in veilige omstandigheden, te kunnen opslaan en bewaren", twitterde Theo Jacobs vanmorgen. Zijn diensten hebben van het parket voor het eerst de opdracht gekregen om in beslag genomen bitcoins op te slaan, bevestigde Theo Jacobs aan onze redactie. Het zou gaan om "enkele honderden" bitcoins.

Het COIV werkt momenteel nog de procedure verder uit om in beslag genomen bitcoins op te slaan. Die komt nu wellicht in een stroomversnelling terecht. Verdere details over het concrete onderzoek zijn er nog niet.

Niet onbesproken

Bitcoins bestaan al een vijftal jaar. Ze laten gebruikers toe om goederen of diensten digitaal te betalen. Het gaat om een vrij complex betaalmiddel dat gebaseerd is ingewikkelde cryptografische technieken.

Het is niet onbesproken, en er zijn er al vaker problemen mee geweest. Europa stuurde eerder al een waarschuwing uit voor de gevaren van het virtuele geld. Er zijn wereldwijd al verschillende gevallen van fraude bekend, en bitcoins vormen ook een mogelijk doelwit voor hackers.

De FSMA, de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten, heeft in België een verbod ingesteld om financiële producten aan te bieden die beleggen in virtueel geld, zoals bitcoins. Mensen verbieden om bitcoins aan te kopen, kan de FSMA evenwel niet, en sommigen betalen er ook effectief mee omdat bepaalde winkels ze aanvaarden als betaalmiddel.

AP2013

Waarde schommelt door vraag en aanbod

Bitcoins zijn een virtuele, digitale munteenheid waarvan de waarde wordt bepaald door vraag en aanbod. Momenteel is één bitcoin ruim 200 euro waard. Tussen gisterenmorgen en vanmiddag is hij evenwel stevig in waarde gezakt, met enkele tientallen euro's. 

In Gent werd in september vorig jaar de eerste bitcoinautomaat voorgesteld, waar je tastbare eurobriefjes kan omzetten in bitcoins. Die worden dan opgeslagen op een virtuele portefeuille die op je harde schijf zit. De virtuele munt kampt nog steeds met een wat mysterieuze reputatie, en de Gentse bitcoinautomaat was een poging om daar iets aan te doen en het allemaal wat tastbaarder te maken.

Dat de waarde bepaald wordt door vraag en aanbod, betekent ook de zwakte van de munt. Net zoals met aandelen, bestaat het gevaar voor een overwaardering, door een zeepbel die gecreëerd kan worden via een hype, met daaropvolgende risico op een crash.

Meest gelezen