"Als jullie de nieuwe Charlie Hebdo verkopen, komen er wraakacties"

Vier krantenwinkels in de Brusselse gemeente Jette, die morgen de nieuwe editie van Charlie Hebdo zullen verkopen, zijn vandaag door onbekenden bedreigd. Als ze het satirische weekblad effectief aanbieden, komen er wraakacties, zo klinkt het in een anonieme dreigbrief. De politie en het parket nemen deze bedreigingen serieus.

De winkeliers kregen allemaal hetzelfde pamflet in de brievenbus. "Ik raad u aan geen karikaturen van onze geliefde profeet Mohammed - dat vrede met hem moge zijn - te verspreiden via dit afgrijselijke tijdschrift", klinkt het in de brief. "Anders zullen wraakacties volgen op u en uw verschrikkelijke winkel. In naam van Allah, de barmhartige, de zeer barmhartige."

Op de voorpagina van de nieuwe Charlie Hebdo prijkt opnieuw een cartoon van de profeet Mohammed. "We hebben vier klachten gekregen van handelaars in Jette. Er werd meteen een pv opgemaakt tegen onbekenden", aldus Johan Berckmans van de politie in Jette.

"Extra politiepatrouilles"

De pamfletten werden niet met de post verstuurd, maar rechtstreeks in de brievenbus gestoken. De krantenwinkels die de dreigbrief kregen, liggen allemaal in dezelfde buurt. De politie heeft daarom beslist om extra veiligheidsmaatregelen te treffen.

"We nemen de zaak ernstig en nemen de nodige maatregelen. We gaan onder meer nakijken of de bewakingscamera's in de buurt nuttig kunnen zijn om de daders op te sporen. We willen ook de waakzaamheid in die buurt van de winkels verhogen door gedurende 24 uur extra patrouilles in te zetten", klinkt het.

Parket: "Dader zal vervolgd worden"

Het Brusselse parket tilt zeer zwaar aan de verspreiding van de dreigbrieven in Jette en is van plan om de daders zeker te vervolgen.

"We nemen dit voorval zeer ernstig en zetten alle technische middelen in die we tot onze beschikking hebben om de dader of daders te identificeren", zegt parketwoordvoerder Laurens Dumont. "Wanneer we hem vinden, zal hij vervolgd worden, ook al zou blijken dat het om een of andere flauwe grappenmaker gaat. Deze feiten kunnen echt niet door de beugel."