"EU-lidstaten scherp houden over fundamentele rechten"

De liberale ALDE-fractie heeft een resolutie ingediend in het Europees Parlement die de Commissie in staat moet stellen lidstaten beter te controleren in verband met respect voor fundamentele rechten. Parlementslid Philippe De Backer (Open VLD) hoopt dat de andere fracties inzien dat Europa meer is dan alleen maar economie en vindt dat de fundamentele rechten van alle Europese burgers beter gewaarborgd moeten zijn.

"Als je vandaag lid wil worden, moet je voldoen aan de zogenaamde Kopenhagencriteria", legt Philippe De Backer uit tegen onze redactie. Hij heeft het dan over respect voor fundamentele rechten, democratie en de rechtstaat. "Maar eenmaal een land lid is van de EU, mag het eigenlijk zijn goesting doen, of is geen controle op die handhaving van die rechten, terwijl Europa wel eerst moord en brand schreeuwt opdat de lidstaten die waarden zouden respecteren."

De Backer vindt het belangrijk om alle EU-lidstaten scherp te houden als het gaat over fundamentele rechten. "En er zijn vandaag genoeg voorbeelden van landen die hun goesting doen: kijk naar Hongarije, de antihomowet in Litouwen of de beperking persvrijheid in sommige landen."

"Hoe kan je landen als Rusland of China op de vingers tikken als je zelf de regels niet respecteert", vindt hij. Daarom dienen de liberalen een resolutie in om de Commissie meer armslag te geven. De huidige bestaande procedure vindt De Backer te traag en te omslachtig. Hij moet nu natuurlijk wel nog genoeg steun in het Europees Parlement zien te krijgen.