"Supporterscamping Devillage tijdens WK in Brazilië was illegaal"

De supporterscamping Devillage in Rio de Janeiro werd tijdens het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië zonder licentie uitgebaat. Dat zegt consumentenorganisatie Test-Aankoop. De Voetbalbond belooft om vanaf eind deze week alle gedupeerden te contacteren om de beloofde compensatie terug te betalen.

Test-Aankoop had eind november al een ingebrekestelling gestuurd naar de Voetbalbond en reisorganisator Sun Reizen. De beloofde compensatie voor de gedupeerde voetbalsupporters liet immers op zich wachten.

Nu heeft de consumentenorganisatie ook "documenten van de Braziliaanse autoriteiten in haar bezit die zwart op wit aantonen dat deze camping gewoonweg zonder licentie werd uitgebaat", aldus Test-Aankoop.

Daarom eist de consumentenorganisatie nu van de Voetbalbond en Sun Reizen een volledige terugbetaling van de kosten, én een schadevergoeding. Sun Reizen en de KBVB krijgen acht dagen om te reageren en alsnog een rechtszaak te vermijden.

Voetbalbond: "Iedereen wordt vergoed"

Bij de Voetbalbond was men nog niet op de hoogte van deze nieuwe onthulling. "Het is Oranjecamping die verantwoordelijk was voor de organisatie, maar wij dragen ook een morele verantwoordelijkheid", zegt woordvoerder Pierre Cornez.

"Daarom nemen we vanaf het einde van deze week contact op met iedereen die op de camping verbleef met daar een voorstel tot vergoeding." Hoeveel deze vergoeding zal bedragen, wou Cornez niet kwijt.

Wel is duidelijk dat het om de compensatie gaat die al tijdens het WK aan de kampeerders werd beloofd en tegen november zou worden uitbetaald. Toen was er sprake van 50 euro compensatie per persoon per nacht. "Door enkele aparte gevallen liet de uitbetaling op zich wachten. Maar iedereen zal uiteindelijk worden vergoed", aldus Cornez.

Test-Aankoop: "Dit is onvoldoende"

Voor Test-Aankoop volstaat dit echter niet. "Na wat we nu weten blijven we bij onze eis tot een volledige terugbetaling van de reiskosten en een schadevergoeding", aldus Els Bruggemans. Test-Aankoop heeft al 150 dossiers verzameld van gedupeerden.

De prijzen voor de Devillage varieerden tussen 95 euro per nacht voor een "camping-only"-formule en maximum 4.799 euro voor een "all-in" verblijf in een luxetent met echte bedden en verplaatsingen naar alle groepswedstrijden.

Oranjecamping: "Niemand legde ons iets in de weg"

Jokko De Wit van Oranjecamping wil graag de documenten zien waaruit moet blijken dat camping Devillage illegaal werd uitgebaat.

"Wij hebben het terrein gehuurd van de grootste kampeerclub van Brazilië. Onze aanvraag is via alle mogelijke Braziliaanse autoriteiten en instanties gepasseerd, en men heeft ons geen strobreed in de weg gelegd", aldus De Wit.

Hij weet wel dat er een klein stuk was op het terrein waarover discussie bestond. "Het gaat om een stuk van 20 op 30 meter. Niemandsland dus", meent hij.

Bij reisorganisator Sun Reizen was niemand bereikbaar voor commentaar.