"We zullen samen de rivier oversteken"

De federale regering zal de witte kassa in de horeca pas invoeren als een aantal maatregelen die de horecasector daarbij moeten helpen, uitvoerbaar zijn. Toch waarschuwt staatssecretaris voor Fraudebestrijding Bart Tommelein de sector: "De horeca moet er niet op rekenen dat de witte kassa begraven wordt."
Jasper Jacobs

De zogenoemde witte kassa doet de gemoederen in de horeca hoog oplopen. Horeca Vlaanderen riep vorige week nog op om minder dagen te werken, de prijzen te verhogen en eventueel mensen te ontslaan, als het elektronische registratiesysteem ingevoerd wordt.

Staatssecretaris voor Fraudebestrijding Bart Tommelein (Open VLD) vindt die reacties "nogal dramatisch". "We zijn met de regering bezig om een aantal maatregelen uit te werken die we tegelijk met de witte kassa gaan invoeren, om zo de sector te helpen", probeerde hij in "De ochtend" te sussen.

Het gaat dan bijvoorbeeld om het goedkoper maken van overuren, studentenarbeid omzetten in uren in plaats van dagen en het invoeren van "flexijobs" om gelegenheidsarbeid in de horeca eenvoudiger en interessanter te maken.

Tommelein benadrukt dat die maatregelen eerst uitgewerkt zullen worden en uitvoerbaar moeten zijn vooraleer de witte kassa definitief ingevoerd wordt. "Er is een duidelijk engagement van de regering. We zullen samen de rivier oversteken."

Volgende week stapt hij samen met zijn collega-staatssecretaris Elke Sleurs (N-VA) naar de regering om een plan van aanpak voor te leggen dat ervoor moet zorgen "dat we de horeca kunnen helpen bij de verwitting". "We zullen de regering ook duidelijk maken dat we klaar moeten zijn tegen 1 januari 2016."

Nastassia Nicolaij © Reporters

"Horeca heeft alle belang bij witte kassa"

In de horeca zelf hopen sommigen stilletjes dat die witte kassa er misschien wel nooit komt, maar Tommelein blijft erbij dat dit systeem noodzakelijk is. "Ik wil niet alleen de staatssecretaris voor fraudebestrijding zijn, maar ook die voor eerlijke concurrentie. Het zwart circuit dat iedereen kent, moet er echt uit."

De horecasector moet dan ook geen illusies hebben, waarschuwt hij. "Ze moeten er niet op rekenen dat de witte kassa begraven wordt. De witte kassa is het systeem om ervoor te zorgen dat we eerlijke concurrentie krijgen in de sector en de horeca zelf heeft er alle belang bij."