Aanpak aanslagen legt president Hollande geen windeieren

De Franse president François Hollande lijkt (tijdelijk) het vertrouwen van de Fransen te hebben teruggewonnen. 83 procent van de Fransen is tevreden met hoe hun president en regering de aanslagen van vorige week hebben aangepakt. Daardoor stijgt ook de persoonlijke populariteit van Hollande.

Het vertrouwen in François Hollande is met vijf punten gestegen tot 20 procent, het hoogste percentage sinds april vorig jaar. Dat blijkt uit een peiling in opdracht van Le Figaro Magazine.

Ook premier Manuel Valls geniet meer vertrouwen dankzij zijn optreden in de terreurcrisis van zijn land. Gisteren kreeg Valls in het Franse parlement nog tot vier keer toe een staande ovatie van meerderheid en oppositie tijdens een bevlogen speech. "Ik wil niet dat er in mijn land joden schrik hebben of moslims zich schamen", aldus de premier van Frankrijk. "Onze republiek staat open voor iedereen", zei Valls nog, in wat sommigen een historische toespraak noemden.

Volgens een andere peiling is 29 procent van de Fransen zeer tevreden met de aanpak van de Franse president en de Franse regering, 54 procent is gewoon tevreden en een minderheid van 6 procent is absoluut niet tevreden.

Een overgrote meerderheid van de Fransen wil daarnaast ook betere maatregelen om terreuraanslagen te vermijden. Zo is 95 procent van de Fransen voorstander van "een betere opvoeding tot burgerzin in de scholen waardoor de fundamentele waarden van Frankrijk beter worden gedeeld".