Al Qaeda in Jemen eist aanslag tegen Charlie Hebdo op

Nasser Ben Ali al-Anassi, de leider van de Jemenitische tak van het terreurnetwerk Al Qaeda, heeft in een videoboodschap de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslag van vorige week tegen de redactie van Charlie Hebdo, in Parijs. Daarbij zijn twaalf doden gevallen.

Volgens Nasser Ben Ali al-Anassi van Al Qaeda op het Arabische Schiereiland is de aanslag uitgevoerd in opdracht van Ajman al-Zawahiri, de leider van het terreurnetwerk Al Qaeda. "Wij staan er tegenover de moslimnatie op te verduidelijken dat wij het zijn die het doelwit hebben uitgekozen, de operatie hebben gefinancierd en haar leider hebben gerekruteerd", zegt hij in een videoboodschap die op het internet is geplaatst.

"Helden zijn gerekruteerd en zij hebben gehandeld", luidt het nog. Volgens Al-Anassi is de aanslag uitgevoerd uit wraak voor het beledigen van de profeet Mohammed. Hij roept het westen op "te stoppen met aanvallen op de islam in naam van de vrijheid van meningsuiting". "U zal nooit veilig zijn als u tegen Allah, zijn boodschapper en de gelovigen blijft strijden", klinkt het onheilspellend.

Al-Anassi heeft ook woorden van lof voor Amedy Coulibaly, de man die donderdag een politieagente doodschoot in Parijs en vrijdag een dodelijke gijzelingsactie uitvoerde in een joodse supermarkt in de Franse hoofdstad. "Het is dankzij God dat deze operatie (tegen Charlie Hebdo, nvdr) met zijn operatie is samengevallen", zegt hij.

Amedy Coulibaly heeft zelf te kennen gegeven dat hij heeft gehandeld in opdracht van terreurorganisatie IS.