Bulgarije verlengt hek tegen (Syrische) vluchtelingen

Bulgarije gaat langs een groot deel van zijn grens met Turkije een hek van prikkeldraad zetten om de toestroom van vooral Syrische vluchtelingen tegen te gaan. De barrière is de verlenging van een hek dat vorig jaar al werd opgetrokken. De VN-vluchtelingenorganisatie veroordeelt de plannen.

De Bulgaarse premier Boiko Borisov kondigde vandaag aan dat hij het bestaande hek van ruim 30 kilometer lang wil uitbreiden met nog eens 130 kilometer. "Deze verlenging is absolutt noodzakelijk", zei hij. "Op plaatsen waar dergelijke voorzieningen bestaan, is de druk van vluchtelingen niet zo hoog."

Veel vluchtelingen, vooral uit Syrië, proberen via de Turks-Bulgaarse grens Europa binnen te komen. De afgelopen twee jaar zouden meer dan 180.000 asielzoekers gearriveerd zijn in Bulgarije, het armste land van de Europese Unie. De regering vreest een nieuwe toestroom in de lente.

"Dit creëert alleen maar meer problemen elders"

De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR heeft kritiek op de plannen en zegt dat maatregelen als deze alleen maar nieuwe problemen veroorzaken op andere plaatsen.

"Dit zet er meer en meer mensen, ook families met kleine kinderen, toe aan om een gevaarlijke overtocht te ondernemen", zegt de Bulgaarse woordvoerder van UNHCR Boris Ceshirkov. "Het duwt vluchtelingen ook in de handen van meedogenloze mensensmokkelaars."

De VN-vluchtelingenorganisatie trok vandaag ook opnieuw aan de alarmbel over de erbarmelijke omstandigheden in de vluchtelingenkampen in de buurlanden van Syrië. UNCHR-hoofd Antonio Guterres vroeg de internationale gemeenschap om meer hulp te verlenen, nu de vluchtelingen ook lijden onder het barre winterweer.