Drempel voor Belgische griepepidemie bijna bereikt

De griepepidemie is nog niet in het land, maar de epidemische drempel is wel bijna bereikt. Vorige week "consulteerden ongeveer 121 personen op 100.000 inwoners hun dokter met een griepaal syndroom", aldus het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid. Bij een griepepidemie gaat het om minimaal 141 mensen, gedurende twee weken op rij.

Het aantal consultaties is, in vergelijking met de week ervoor, vorige week plots sterk gestegen. De stijging doet zich vooral voor in de leeftijdscategorie van 15 tot 64 jaar.

Bij een griepepidemie test bovendien minimaal een op de vijf virale tests positief op griep. De virologische analyses wijzen op een stijging van het aantal griepstalen. Het gaat om drie varianten van het griepvirus, met de laatste weken een overwicht van goed 60 procent voor het virus A(H3N2).

"Voor A(H3N2) circuleert ook een stam die verschilt van die van het vaccin, maar het is in dit stadium nog te vroeg om de mogelijke implicatie daarvan op de waakzaamheid van het vaccin in te schatten", zegt Steven Van Gucht van het WIV. De stam in het voor dit seizoen verdeelde vaccin komt overeen met de twee andere, minder frequente grieptypes.

"Persoonlijk maak ik me hier niet zoveel zorgen om. Die afwijking van de stam van het vaccin betekent niet dat het vaccin minder goed zal werken", legt Van Gucht uit. "In ieder geval hebben we nog geen indicaties gekregen dat de griep dit jaar ernstiger zal zijn."