Dromedaris in nieuwe expo van Koen Vanmechelen

De Belgische conceptuele kunstenaar Koen Vanmechelen is vooral bekend van zijn project Cosmopolitan Chicken Project. Sinds eind de jaren 90 kruist hij kippenrassen om zo een kosmopolistische kip te kweken. In zijn nieuwe expo "This is not a chicken" in Sittart in Nederland figureert een levende dromedaris.

Via het Cosmopolitan Chicken Project stelt Koen Vanmechelen al bijna twee decennia lang verschijnselen aan de orde als nationalisme, multiculturalisme, bioculturele diversiteit, identiteit, fertiliteit en immuniteit.

In het kader van het project werkt Vanmechelen samen met wetenschappers uit verschillende disciplines. De kunstenaar wordt sterk geassocieerd met de kip, maar het gaat hem eerder om de eeuwenlange symbiotische relatie tussen mens en kip.

Voor de nieuwe expo in Sittart heeft Vanmechelen het MECC-project ontwikkeld. MECC staat voor Mushroom, Egg, Chicken en Camelids (paddestoel, ei, kip en kameelachtigen). Het artistiek-wetenschappelijk project wil plaatsen opzoeken waar wetenschappelijk onderzoek niet kan of mag gaan.

Het totaalkunstwerk is van 17 januari tot en met 7 juni te bewonderen in Museum Het Domein in Sittard in Nederland.