Evacuatie in het Internationaal Ruimtestation na lek

In het Internationaal Ruimtestation ISS zijn de zes bemanningsleden uit de Amerikaanse sectie naar het Russische segment geëvacueerd na het lekken van ammoniak, dat meldt het Russische ruimtevaartbureau Roscosmos. De evacuatie verliep incidentloos. Er zijn geen plannen voor een algemene evacuatie.
Archieffoto

"Omstreeks 11.44 uur Moskou-tijd (9.44 uur Belgische tijd) kwamen er gevaarlijke stoffen vrij uit het koelingsysteem in het Amerikaanse segment van het ISS. Op dit ogenblik is het Amerikaanse segment geïsoleerd", aldus Roscosmos. Volgens de ruimtevaartsite Russianspacewen.com gaat het wellicht om ammoniak.

De zes Amerikaanse bemanningsleden, die maandag nog een Amerikaans vrachtruimteschip ontvingen, bevinden zich "veilig" in het Russische segment. De aanwezigheid van gevaarlijke stoffen in de lucht van het Russische segment van het ISS is beneden de toegelaten normen, zegt het Russische ruimtevaartbureau.

Geen algemene evacuatie

"Evacuatie staat niet op de agenda. De bemanning bevindt zich in het Russische segment. De situatie wordt onderzocht", aldus Oleg Ostapenko Roscosmos. Indien het ISS volledig zou moeten worden geëvacueerd, dan zou dit gebeuren via twee Sojoez-capsules die permanent aan het ISS hangen. Zoiets is nog nooit gebeurd, ook niet in de vroegere Russische ruimtestations Saljoet en de Mir.

In 1997 kwam het in de Russische Mir bijna tot een evacuatie nadat bij een botsing met een vrachtruimteschip de wand van de Spektr-module was lekgeslagen. De twee Russen en de Amerikaan aan boord losten het probleem op door Spektr vliegensvlug hermetisch af te sluiten, hoewel het de bedoeling was zich naar de Sojoez te begeven om naar de Aarde terug te keren.

Het internationaal ruimtestation ISS is modulair uitgebouwd. De Amerikaanse sectie bestaat hoofdzakelijk uit het lab Destiny, terwijl de Zvezda de belangrijkste Russische module is.