Extra aanslag na vereenvoudigde aangifte

18.000 mensen die van de fiscus een vereenvoudigde aangifte ontvangen hadden, moeten nu toch belastingen bijbetalen omdat ze hun tweede woonst of huurhuizen niet aangegeven hebben.
BELGA

Zo'n twee miljoen Belgen krijgen een vereenvoudigde aangifte, een aangifte die de fiscus zelf ingevuld heeft, en waarmee ze dan enkel nog akkoord moeten gaan.

Op de vereenvoudigde aangifte staat echter wel dat vergeten inkomsten door de belastingplichtige zelf moeten worden aangegeven, en dat hebben de 18.000 mensen in kwestie niet gedaan met een tweede verblijf, huurhuizen of garageboxen. Daarom krijgen ze nu een extra aanslagbiljet.

Woordvoerder Francis Adyns van de FOD Financiën zegt wel dat het een vergissing was van deze mensen een vereenvoudigde aangifte te sturen.

"Die personen hadden eigenlijk nooit een voorstel van vereenvoudigde aangifte mogen krijgen, om de heel eenvoudige reden dat we zicht hebben op de kadastrale inkomens, maar we niet weten of die onroerende goederen verhuurd zijn, niet verhuurd, of verhuurd aan een natuurlijk persoon of een persoon die ze gebruikt voor zijn bedrijf", aldus Adyns.