Franse komiek Dieudonné opgepakt wegens verheerlijken van terrorisme

De Franse politie heeft de controversiële komiek Dieudonné opgepakt. Dat melden bronnen bij de Franse justitie. Dieudonné wordt ervan verdacht terrorisme te hebben verdedigd nadat hij zondag op Facebook "Je me sens Charlie Coulibaly" had gepost, een duidelijke verwijzing naar Amédy Coulibaly, de terrorist die verantwoordelijk wordt geacht voor de dodelijke gijzeling in Parijs.
PK

Na de terreuraanslagen van vorige week, lachen de Franse autoriteiten duidelijk niet met twijfelachtige uitspraken over terrorisme. Gisteren nog werden enkele Fransen veroordeeld wegens het verheerlijken van de terroristen en vandaag heeft de politie Dieudonné opgepakt voor verhoor nadat gisteren al een onderzoek was geopend door het parket van Parijs.

De komiek Dieudonné is erg controversieel, onder meer door zijn quenelle wat door velen als een Hitlergroet word gezien. Dieudonné zou tijdens shows ook antisemitische uitspraken doen. Vorig jaar riep toenmalig Frans minister van Binnenlandse Zaken Manuel Valls om die reden op tot een verbod van de show "Le mur", die Dieudonné uiteindelijk dan ook annuleerde. In het licht van de recente discussie rond vrijheid van meningsuiting, stelt de Franse krant Le Monde zich daar vandaag vragen bij.

De Franse premier Manuel Valls sprak gisteren nog in bedekte termen over de komiek. Valls riep het gerecht op om haatpredikers streng aan te pakken.