Grondstofprijzen stuiken ineen

De grondstofprijzen zijn fors gedaald, tot het laagste niveau in twaalf jaar tijd, zo bericht het persagentschap Bloomberg. Maandag kwam de koperprijs al op zijn laagste peil in vijf jaar; beleggers vrezen nu dat de economische groeivertraging de vraag naar grondstoffen zwaar zal aantasten. Ook de aandelen van mijnbouwondernemingen of metaalverwerkers kregenklappen.

De prijs van koper voor levering binnen drie maanden duikt vandaag tot 8,7 procent op de termijnmarkt. De prijs van nikkel ging tot 4,6 procent lager, lood werd 3,8 procent goedkoper tot het laagste peil in twee jaar. De grondstoffenindex van persagentschap Bloomberg ging 0,7 procent onderuit.

Ook de aandelen van bedrijven actief in grondstoffen staan massaal op verlies. Beleggers verwachten dat de vraag lager zal liggen, terwijl de sector met een overaanbod kampt. Dit drukt de inkomsten van onder meer mijnbouwbedrijven. Het aandeel van Anglo American ging woensdag 9,1 procent lager, dat van Glencore dook zelfs 11 procent naar beneden. Het Belgische zinkbedrijf Nyrstar werd bijna 7,5 procent goedkoper.

Het enige beleggingsproduct dat vandaag profiteerde van de lagere olie- en grondstofprijzen, waren de overheidsobligaties. Beleggers zien steeds meer tekenen van een zwak blijvende inflatie en zijn dan ook op zoek naar producten met een vast rendement.