Jetair en Thomas Cook geven brandstofkorting wegens lage olieprijs

Wegens de lage olieprijs geven touroperatoren Jetair, Sunjets.be en VIP Selection een brandstofkorting voor vliegvakanties. Dat deelt Jetair mee. Ook touroperator Thomas Cook past een brandstofkorting toe voor pakketreizen met vakantievluchten.

De korting geldt voor klanten van Jetair, Sunjets.be en VIP Selection die voor deze winter een pakketvliegvakantie tegen variabele prijs hebben geboekt. Voor alle vertrekken vanaf 1 maart krijgen ze automatisch in hun factuur de korting verrekend. Die schommelt, afhankelijk van de bestemming, tussen 6,6 en 33 euro per persoon.

Wie vanaf vandaag een pakketvakantie in het winterseizoen boekt, krijgt de korting meteen verrekend. Dat is ook het geval voor wie alleen een vliegticket boekt.

"De prijzen voor vliegvakanties worden berekend op basis van de brandstofprijzen net voor de start van het boekingseizoen. Jetair evalueert daarna de gemiddelde olieprijs elke maand aan de hand van een transparante berekeningswijze. De daling had nog groter kunnen zijn. Door de ongunstige evolutie van de dollar-eurokoers is de olieprijs in euro minder sterk gedaald dan die in dollar", klinkt het in een persbericht.

Of de lage olieprijs een invloed heeft op de vliegvakanties voor komende zomer is nog niet zeker. Dat hangt af van de actualisering die Jetair in februari doet.

Thomas Cook

Voor klanten van Thomas Cook - in België verder actief onder de merknamen Neckermann en Pegase - die reeds gereserveerd hebben voor vertrek in de maand maart, zullen minder betalen. De aanpassing zal automatisch via de saldofactuur verrekend worden, aldus Thomas Cook.

Voor een vakantie naar Cabo Verde (Kaapverdië) bedraagt de prijsverlaging 9,20 euro per persoon, voor een vakantie met bestemming Allicante (Spanje) komt het neer op 4,30 euro per persoon, licht communicatiemanager Koen van den Bosch toe.

Voor klanten die vanaf vandaag reserveren voor een vertrek in maart, zal de aanpassing automatisch in de prijs van de pakketreis verrekend worden. Het is nu nog niet mogelijk om aan te geven of dit ook nog zo zal zijn voor vertrekken vanaf april. Dat zal afhangen van de evolutie van de prijs van de brandstof en de koers van de dollar. De daling van de brandstofprijs wordt voor een stuk teniet gedaan door de ongunstige euro-dollar koers

Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines zit in een andere business. "Anders dan Jetair of Thomas Cook verkopen we vliegtuigreizen. Wij komen niet tweemaal per jaar met een brochure vakantiereizen met vaste prijzen. Er is geen vaste prijs voor een vliegtuigticket. Die wordt in grote mate bepaald door vraag en aanbod", zegt woordvoerder Geert Sciot. Hij wijst er op dat bij Brussels Airlines vorig jaar een ticket gemiddeld met 10 procent in prijs is gedaald. "De prijzen vandaag zijn een stuk lager dan die van vorig jaar."