Legervakbond boos over verkwisting bij luchtmacht

De militaire vakbond ACMP, de grootste vakbond bij het leger, is woedend op de legertop. Ondanks de zware besparingen bij het leger verkwist die defensietop zelf geld door zelf met sportvliegtuigjes te blijven vliegen.

De Siai-Marchetti SF-260 is een vliegtuig voor de opleiding van jonge piloten. "Door de besparingen worden er piloten aan de grond gehouden of moeten ze zich herscholen", legt radiojournalist Jens Franssen uit. "Uit het nieuwe vliegplan, dat bepaalt wie hoeveel mag vliegen na de besparingen, blijkt dat alle vliegtuigen meer aan de grond moeten blijven, behalve de sportvliegtuigjes."

"Met die sportvliegtuigjes vliegen ook een pak hoge officieren waaronder drie generaals, onder meer Stafchef Gerard Van Caelenberge en de kabinetschef Claude Van de Voorde van Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA). Zij blijven wel doorvliegen."

"In een context waarbij zeer zwaar moet bezuinigd worden, zou men durven verwachten dat de chef Defensie het goeie voorbeeld geeft", reageert de ACMP. "Als we de vergelijking zouden maken met bedrijven, lijkt het alsof we hier spreken over een overheidsmanager die op vrijdagnamiddag bij mooi weer ook nog eens gaat golven met belastingstingsgeld."

Vandeput maant zijn generaals aan hun gezond verstand te gebruiken. De woordvoerder van defensie zegt dat de stafchef een voorbeeldfunctie heeft als piloot en dus absoluut wil blijven doorvliegen. Hij wijst erop dat Van Caelenberghe af en toe jonge piloten meeneemt en dus ook wat opleiding geeft.