Nieuwe cartoon profeet veroorzaakt deining in moslimwereld

In de moslimwereld wordt met verontwaardiging gereageerd op de nieuwe cover van het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo. Op de voorpagina van het blad staat, een week na de aanslagen in Parijs, opnieuw een tekening van de profeet Mohammed. Dat talrijke media wereldwijd de tekening overnemen, is niet verstandig, waarschuwen moslimverenigingen.
Gelovigen op de binnenkoer van de Al Azharmoskee in Caïro.

"Het is niet redelijk, noch logisch of verstandig om tekeningen en filmpjes die de profeet beledigen of de islam aanvallen te publiceren", luidt het in een verklaring van de Wereldunie van Moslimgeleerden, een organisatie met zetel in Qatar.

"De publicatie van de voor de profeet beledigende tekeningen zal de haat aanwakkeren", valt ook te horen bij vertegenwoordigers van de prestigieuze, soennitische Al-Azharuniversiteit van Caïro.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif, momenteel op bezoek in Genève, riep op tot "wederzijds respect". "Beschavingen kunnen geen ernstige dialoog met elkaar aangaan indien we geen respect hebben voor elkaars waarden en het heilige karakter van die waarden."

In Turkije, waar kerk en staat strikt gescheiden zouden moeten zijn, is de politie binnengevallen bij de niet-religieuze krant Cumhuriyet. De redactie van die krant wou vier bladzijden wijden aan het nieuwe nummer van Charlie Hebdo.

Protest op de Filipijnen

In de Filipijnse stad Marawi, een stad met overwegend moslims, hebben zo'n 1.500 mensen vanmorgen betoogd tegen de spotprenten van de profeet in het blad Charlie Hebdo. Lokale politici, maar ook studenten en gesluierde vrouwen woonden op een centraal plein de verbranding van een poster van Charlie Hebdo bij. Enkelen onder hen staken daarbij een vuist in de lucht.

"Wat zich in Frankrijk heeft afgespeeld, is een morele les voor de wereld om het geheel van religies en de islam in het bijzonder te respecteren", zei een van de organisatoren. "De vrijheid van meningsuiting reikt niet zover als het beledigen van de grootste en nobelste profeet van Allah." Op de spandoeken stond onder meer te lezen dat Frankrijk zijn excuses moet aanbieden.

In Frankrijk zelf ten slotte hebben de belangrijkste moslimorganisaties opgeroepen tot kalmte en respect voor de vrijheid van meningsuiting. Intussen heeft de satirische krant Le Canard Enchaîné bekendgemaakt dat het daags na de aanslag op Charlie Hebdo eveneens bedreigingen heeft ontvangen. De krant is politiek neutraal maar schuwt geen enkel onderwerp.