Nieuwe editie Charlie Hebdo (lag) in de rekken

Precies een week na de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo in Parijs ligt een nieuw nummer van het satirische tijdschrift in de rekken in Frankrijk. Of liever: lag, want veel winkels zijn inmiddels door hun voorraad heen.

Frankrijk loopt storm voor de nieuwe editie van Charlie Hebdo die vandaag is verschenen. Het nummer met de inmiddels beroemde voorpagina die een wenende profeet Mohammed toont, verschijnt ook in andere talen waaronder het Arabisch en het Turks.

Nauwelijks enkele minuten nadat de krantenwinkels de deuren hadden geopend, waren op veel plekken in Frankrijk alle beschikbare exemplaren al verkocht. Zo was in het station van Nantes om 5.20 uur al geen enkele Charlie Hebdo meer te vinden. In "De ochtend" op Radio 1 vertelde radiojournalist Geert Spillebeen vanuit het station van Rijsel dat ook daar alle exemplaren in geen tijd de deur uit waren.

Een gelijkaardig geluid was te horen bij correspondent Frank Renout in Parijs die eveneens vaststelde dat alle krantenwinkels van de lichtstad in geen tijd zonder het nieuwe nummer zaten. Op het internet wordt het inmiddels voor forse bedragen te koop aangeboden.

Hoewel de nieuwe editie in veel moslimlanden onder meer wegens de voorpagina op weinig begrip kan rekenen, roepen veel moslimleiders en -organisaties op tot kalmte. La Canard Enchainé, een ander Frans satirisch tijdschrift, zou inmiddels wel bedreigingen hebben ontvangen.

In ons land ligt de nieuwe Charlie Hebdo pas morgen officieel in de rekken. In "De ochtend" was een krantenverkoper uit Brussel te horen die het nummer wél al aanbiedt. Of liever: aanbood, want ook hij heeft inmiddels al zijn exemplaren verkocht.

Aanvankelijk zou het nieuwe nummer op 3 miljoen exemplaren verschijnen. De drukker laat nu weten dat dit aantal wordt opgetrokken naar 5 miljoen exemplaren.