Turkije neemt weer loopje met persvrijheid

De Turkse autoriteiten hebben alle websites gewaarschuwd niet te schrijven over twee vrachtwagens van de Turkse geheime dienst op weg naar Syrië die zijn tegengehouden op bevel van het gerecht. De feiten dateren van begin vorig jaar, en uit gelekte documenten blijkt dat de vrachtwagens wapens van de Turkse geheime dienst MIT vervoerden.
Recep Tayyip Erdogan

In januari vorig jaar al vaardigde een rechter een verbod uit om te berichten over alles wat verband hield met de twee tegengehouden vrachtwagens. Nu blijkt dat er wapens aan boord van de vrachtwagens waren, wordt gespeculeerd dat het ging om wapens die bestemd waren voor Syrische rebellen.

Volgens de website van de Turkse krant Hürriyet heeft het Hooggerechtshof nu een decreet van vorig jaar bevestigd waarbij berichten over het incident van begin vorig jaar verboden worden. In elk geval zijn berichten over de mogelijke betrokkenheid van Turkije bij de strijd in buurland Syrië erg vervelend voor het regime in Ankara, dat er al eerder is van beschuldigd de moslimrebellen in het noorden van Syrië te steunen, mogelijk zelfs ook IS.

Het Hooggerechtshof bevestigt nu dat de regering websites kan blokkeren die zich niet aan de regels houden, zeker als de nationale veiligheid of de openbare orde in het gedrang dreigen te komen. Het is net dat wat de autoriteiten nu inroepen.

Volgens Hürriyet zijn er procedures opgestart tegen websites die zich niet aan de regels houden. Twitter heeft intussen verwijzingen naar het incident met de vrachtwagens weggehaald, Facebook (nog) niet.

In maart vorig jaar blokkeerde het regime van huidig president Recep Tayyip Erdogan Twitter en YouTube, maar moest het daar noodgedwongen op terugkomen nadat het het Grondwettelijk Hof had geoordeeld dat de maatregel in strijd was met het recht op vrije meningsuiting.

Desondanks heeft Ankara duidelijk problemen met al te felle kritiek op het beleid. Nochtans liep premier Ahmet Davotoglu afgelopen zondag mee in de betoging in Parijs voor persvrijheid en tegen de aanslag tegen Charlie Hebdo.