VDAB ontving vorig jaar 8,1% meer vacatures dan in 2013

De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) heeft vorig jaar 246.134 vacatures ontvangen, 8,1 procent meer dan in 2013. Dat meldt de VDAB zelf.

De Vlaamse arbeidsbemiddelaar merkt wel op dat het stijgingstempo van het aantal jobmogelijkheden afneemt. In november lag het aantal vacatures over een periode van twaalf maanden nog meer dan 10 procent hoger dan in de twaalf maanden daarvoor; en in oktober zelfs ruim 12 procent.

Nog opvallend is dat bij iets meer dan een derde van de vacatures geen of nauwelijks diplomavereisten worden gesteld. Het ging vorig jaar om 95.700 vacatures. "Dikwijls zijn ervaring of competenties belangrijker", zegt de VDAB.

De grootste stijging zat in 2014 bij de vacatures voor middengeschoolden. Voor die groep kwamen er vorig jaar 57.133 aanbiedingen binnen, een kwart meer dan in 2013.

Bij de sectoren zat de grootste stijging in de sector informatica, media en telecom, maar dat heeft deels te maken met een administratieve kwestie, zegt de VDAB. Ook in industriële sectoren als textiel, metaal en grafische nijverheid kwamen er meer vacatures binnen. "Hierbij gaat het vooral om een herstel na enkele zwakke jaren, al wordt het niveau van voor de crisis nog niet bereikt", duidt de VDAB.

Minder vacatures waren er dan weer in sectoren als vervaardiging van transportmiddelen, financiële diensten, maatschappelijke dienstverlening en diensten aan personen.
In december ontving de VDAB 16.396 vacatures, of 9,4 procent minder dan in december 2013.