Vinylbedrijf IVC verkocht aan Mohawk

Het vinylbedrijf IVC van de West-Vlaamse ondernemer Filip Balcaen wordt voor ruim 1 miljard euro verkocht aan de Amerikaanse beursgenoteerde groep Mohawk. Dat heeft IVC gisterenavond bevestigd in een persbericht. Balcaen wordt dankzij de deal een van de rijkste Vlamingen. Mohawk, dat al het West-Vlaamse Unilin (Quickstep) bezit, wordt door de overname de grootste fabrikant ter wereld van vinylparket.

Eerder schreven De Standaard en Het Nieuwsblad al dat de verkoop in de laatste rechte lijn zat. Volgens De Tijd vandaag krijgt Balcaen, die dankzij de deal een van de rijkste Vlamingen wordt, minstens 10 procent van het overnamebedrag in Mohawk-aandelen uitbetaald, wat overeenkomt met een bedrag van zo'n 100 miljoen euro.

De West-Vlaming zou bestuurder worden bij Mohawk en de opbrengst - minstens gedeeltelijk - willen herinvesteren, zo schrijft de krant, die voorts wijst op de gelijkenissen met de deal die Marc Coucke opzette toen hij Omega Pharma verkocht aan Perrigo.

"Mix van Belgische en Amerikaanse bedrijven"

In welke bedrijven Balcaen zal herinvesteren, weet hij nog niet. "Ik heb in deze regio mijn wortels en mijn netwerk, maar het ondernemersklimaat is hier niet echt gunstig. Het zal waarschijnlijk een mix van Belgische en Amerikaanse bedrijven worden", zegt hij in De Tijd.

Mohawk heeft een beurswaarde van 9,75 miljard euro. De transactie wordt waarschijnlijk afgerond in het tweede kwartaal van 2015.