VS: "Opeisingsvideo Al Qaeda Jemen is authentiek"

De video waarin de Jemenitische tak van terreurorganisatie Al Qaeda de aanslag bij Charlie Hebdo opeist, is authentiek. Dat zegt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze bevestigen echter niet expliciet dat deze terreurgroep dan ook effectief achter de aanslag zat.

"We onderzoeken alle stukjes informatie om te achterhalen wat de banden zijn tussen de terroristen en Al Qaeda in Jemen (Aqpa), vooral met bepaalde leden van die groepering", zegt woordvoerster Marie Harf.

In de video zegt de leider van de Jemenitische Al Qaedatak Nasser Ben Ali al-Anassi gehandeld te hebben op bevel van Al Qaedaleider Ajman al-Zawahiri, om op die manier Mohammed te "wreken" voor de cartoons die in het Franse satirische magazine Charlie Hebdo verschenen waren.

"Wij staan er tegenover de moslimnatie op te verduidelijken dat wij het zijn die het doelwit hebben uitgekozen, de operatie hebben gefinancierd en haar leider hebben gerekruteerd", aldus Nasser Ben Ali al-Anassi.