West-Vlaamse student is de slimste

De slaagcijfers van studenten uit West-Vlaanderen in het hoger onderwijs zijn beter dan die van studenten uit andere provincies. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad op basis van cijfers die Vlaams volksvertegenwoordiger Koen Daniëls (N-VA) verzamelde.

40 procent van de West-Vlaamse studenten slaagt erin zijn bachelor in de voorziene drie jaar af te ronden, gemiddeld is dat 34 procent. De prestaties van de andere provincies liggen dichter bij dat gemiddelde: 34 procent bij de Vlaams-Brabantse studenten, 33 procent bij de Oost-Vlaamse studenten, 32 procent bij de Antwerpse en Limburgse studenten. De Brusselse studenten zijn de hekkensluiters met 21 procent.

De slaagcijfers gaan er wel op achteruit. In het academiejaar 2005-2006 haalde nog 48 procent van de West-Vlaamse studenten het bachelordiploma in drie jaar. Maar die dalende slaagcijfers gelden voor alle studenten, de West-Vlamingen blijven dan ook onbetwistbaar de koplopers.

Beter geïnformeerd

Onderzoekers en waarnemers schrijven de verschillen onder meer toe aan een meer geïnformeerde studiekeuze. Dat is ook af te lezen uit het feit dat West-Vlamingen in verhouding meer voor de hogeschool dan voor de universiteit kiezen. Ook de vaststelling dat er meer discipline heerst in de klassen van het West-Vlaamse secundair onderwijs zou een verklaring zijn.

Volgens Joris Hindryckx, algemeen directeur van de West-Vlaamse hogeschool Vives, is de West-Vlaming ook "bescheidener". "Hij zal een studie kiezen die aansluit bij zijn capaciteiten en niet te hoog mikken", zegt hij in Het Nieuwsblad.

Meest gelezen