2 doden bij antiterreuractie in Verviers

Bij een schietpartij in Verviers heeft de politie twee mannen neergeschoten die van plan waren een aanslag te plegen. Dat heeft het federaal parket bekendgemaakt op een persconferentie. Een derde man werd gearresteerd. Het gaat om mensen die in de gaten werden gehouden en waarvan enkele terugkwamen uit Syrië.

Volgens het parket zijn er een tiental huiszoekingen geweest in de arrondissementen Verviers, Brussel en Halle-Vilvoorde. Die gebeurden in het kader van een onderzoek naar een operationele cel terroristen die op het punt stonden belangrijke aanslagen te plegen in België, meer bepaald tegen de politiediensten

In Verviers werden de interventieagenten van de federale politie bij de inval in een huis onmiddellijk met zware wapens beschoten.

"De verdachten openden onmiddellijk het vuur met oorlogs- en automatische wapens op de speciale eenheden van de federale politie", zegt Eric Van Der Sypt van het federaal parket. "Ze werden vervolgens geneutraliseerd. Daarbij werden twee verdachten gedood, een derde werd van zijn vrijheid beroofd. Geen enkele agent of burger werd gewond."

Het gerechtelijk onderzoek naar de groep, waarvan enkele leden terugkwamen uit Syrië, loopt nog steeds en voorlopig wil het federaal parket weinig verdere details vrij te geven. Er zou weliswaar geen verband zijn met de aanslagen in Parijs, het onderzoek liep al voor de aanslagen daar plaatsvonden. Op een nieuwe persconferentie morgen om 11 uur zal meer informatie worden gegeven.

In Verviers zijn de politiediensten vanavond opnieuw binnengevallen in een huis, in de buurt van waar de  eerste inval plaatsvond.. Die operatie in Verviers is intussen afgerond. Of er in Brussel nog verder wordt gezocht naar andere mensen uit het netwerk is niet duidelijk.

Dreigingsniveau

De geplande aanslag was gericht tegen politiediensten of politiemensen. Het Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse (OCAD) heeft daarom het dreigingsniveau verhoogd van 2 naar 3 voor alle politiegebouwen. Momenteel staat het dreigingsniveau op 2. Niveau 4 is het hoogste niveau.

De eerste minister Charles Michel, minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon en minister van Justitie Koen Geens  hebben de hele avond met de veiligheidsdiensten vergaderd. Na afloop wilden ze alleen kwijt dat het veiligheidsniveau voor heel het land van 2 naar 3 is verhoogd.

Volledige mededeling van het parket

In het kader van een dossier van het federaal parket heeft de onderzoeksrechter te Brussel een 10-tal huiszoekingen bevolen in de gerechtelijke arrondissementen van Verviers, Brussel en Halle/Vilvoorde. Deze huiszoekingen kaderen in een onderzoek betreffende een operationele cel van personen waarvan er enkele terugkwamen uit Syrië.

Het onderzoek heeft uitgewezen dat deze groep op het punt stond om belangrijke terroristische aanslagen te plegen in België. Tijdens de huiszoeking te Verviers openden de verdachten, gedurende ettelijke minuten, onmiddellijk het vuur op de speciale eenheden alvorens zij geneutraliseerd werden. Daarbij werden twee verdachten gedood, een derde werd van zijn vrijheid beroofd.

Gelet op het belang van deze zaak werden er belangrijke middelen ingezet op het niveau van de politie die samen met de speciale eenheden de antiterrorisme sectie van de federale politie van Brussel hebben bijgestaan. Er dient benadrukt te worden dat er een uitzonderlijk werk werd geleverd door de federale politie van Brussel, de veiligheidsdiensten evenals de speciale eenheden van de federale politie.

Gelet op deze situatie heeft het OCAD beslist het dreigingsniveau te verhogen naar niveau drie op een schaal van vier.

Meest gelezen