"Birdman" en "The grand Budapest hotel" grootste favorieten voor de Oscars

Met elk 9 nominaties zijn "Birdman" van Alejandro González Inárritu en "The grand Budapest hotel" van Wes Anderson de grote favorieten voor de Oscars. "The imitation game" van Morten Tyldum volgt op de voet met 8 nominaties. De Vlaamse kortfilm "Baghdad Messi" blijft met lege handen achter.

In Beverly Hills in de VS zijn vandaag de nominaties voor de Academy Awards (beter bekend als de Oscars) bekendgemaakt. "Birdman" en "The grand Budapest hotel" sleepten elk 9 nominaties in de wacht, waaronder die in de categorie beste film. Daarmee zijn ze dit jaar de uitgesproken favorieten.

Ook "The imitation game" ligt op koers om te scoren op de Oscars. De film rijfde 8 nominaties binnen. "Boyhood" en "American sniper" zijn goed voor elk 6 nominaties.

4 films hebben elk 5 nominaties op zak. Het gaat om "The theory of everything", "Whiplash", "Foxcatcher" en "Interstellar".

Marion Cotillard en Meryl Streep

In de categorie beste actrice in een hoofdrol ziet Jennifer Anniston haar eerste Oscarnominatie ooit aan haar neus voorbijgaan. Nochtans behoorde ze met haar vertolking in de film "Cake" tot de kanshebbers.

Marion Cotillard (kleine foto) heeft wel een nominatie in deze categorie op zak voor haar rol in "Deux jours, une nuit" van de broers Dardenne. Daarmee hebben de Oscars dit jaar opnieuw een (indirect) Belgisch tintje. Cotillard won de prijs al één keer in 2008 voor haar rol als Edith Piaf in "La môme".

De Franse actrice neemt het op tegen Rosamund Pike ("Gone girl), Reese Witherspoon ("Wild"), Felicity Jones ("The theory of everything") en Julianne Moore ("Still Alice").

Opmerkelijk: in de categorie beste actrice in een bijrol is Meryl Streep genomineerd voor haar rol in "Into the woods". Daarmee heeft de actrice haar 19e (!) Oscarnominatie beet. Daarnaast zijn Patricia Arquette ("Boyhood"), Laura Dern ("Wild"), Keira Knightley ("The imitation game") en Emma Stone ("Birdman") in deze categorie genomineerd.

AP2014

Cumberbatch en Redmayne

Benedict Cumberbatch en Eddie Redmayne (kleine foto) hebben allebei hun favorietenrol waargemaakt met een nominatie in de categorie beste acteur in een hoofdrol. Die eerste voor zijn vertolking in "The imitation game" en die laatste voor zijn rol in "The theory of everything".

De andere drie genomineerden in deze categorie zijn Bradley Cooper ("American sniper"), Michael Keaton ("Birdman") en Steve Carell ("Foxcatcher").

Veteraan Robert Ruvall heeft een nominatie beet in de categorie beste acteur in een bijrol voor zijn vertolking in "The judge". Hij krijgt Mark Ruffalo ("Foxcatcher"), J.K. Simmons ("Whiplash"), Ethan Hawke ("Boyhood") en Edward Norton ("Birdman") tegenover zich.

Wie wint in de categorie beste film?

Beste regisseur dan. In die categorie gaat het tussen Alejandro G. Iñárritu voor "Birdman" (kleine foto), Richard Linklater voor "Boyhood", Bennett Miller voor "Foxcatcher", Wes Anderson voor "The grand Budapest hotel" en Morten Tyldum voor "The imitation game".

Wederom is geen enkele vrouw in deze categorie genomineerd. Daarmee blijft Kathryn Bigelow ook dit jaar de enige vrouw die de prijs ooit op zak stak. Zij was in 2010 de laureaat voor haar film "The hurt locker".

Sinds enkele jaren nomineert de Academy Award meer dan 5 films in de categorie beste film, met een maximum van 10. Dit jaar hebben 8 films een nominatie in deze categorie beet. Het gaat om "American sniper", "Birdman", "Boyhood", "The grand budapest hotel", "The imitation game", "Selma", "The theory of everything" en "Whiplash".

Geen prijs voor "Baghdad Messi"

Hoewel de film op de shortlist stond, heeft "Baghdad Messi" geen nominatie in de categorie beste kortfilm kunnen bemachtigen. Daarmee blijft de Vlaamse film van de Vlaams-Koerdische regisseur Sahim Omar Kalifa met lege handen achter.

Haalden de nominatie wel binnen in deze categorie: "Aya" van Oded Binnun en Mihal Brezis, "Boogaloo and Graham" van Michael Lennox en Ronan Blaney, "La lampe au beurre de yak" van Hu Wei en Julien Féret, "Parvaneh" van Talkhon Hamzavi en Stefan Eichberger en "The phone call" van Mat Kirkby en James Lucas.

"Ida" (kleine foto) van de Poolse regisseur Pawel Pawlikowski is zoals verwacht genomineerd in de categorie beste niet-Engelstalige film. Ook de nominatie voor "Leviathan" van de Rus Andrej Zvyagintsev is geen verrassing. Daarnaast hebben ook "Tangerines" van Zaza Urushadze (Estland), "Timbuktu" van Abderrahmane Sissako (Mauretanië) en "Wild tales" van Damián Szifron (Argentinië) een nominatie op zak.