""Boyhood" is voor mij dé favoriet voor de Oscar voor beste film"

Hoewel "Boyhood" met 6 Oscarnominaties voor "Birdman" en "The grand Budapest hotel" onderdoet, is de film volgens Ward Verrijcken dé favoriet om de Oscar voor beste film binnen te halen. Dat zei de VRT-filmjournalist in "De wereld vandaag" op Radio 1.

9 nominaties hebben "Birdman" en "The grand Budapest hotel" op zak. Daarmee doen ze het beter dan "The imitation game" (8), "American sniper" (6) en "Boyhood" (6). Toch is die laatste film wat Verrijcken betreft de grote favoriet, minstens om de Oscar voor beste film te winnen.

"Op "American sniper" na, zijn alle genomineerde films in de categorie beste film kleinschalige projecten met onafhankelijk geld geproduceerd of komen ze uit Europa. Dat is opmerkelijk. Ter vergelijking: het kostte 60 miljoen dollar (ruim 50 miljoen euro) om "American sniper" te maken. "Boyhood" kostte "maar" 2,4 miljoen dollar (ruim 2 miljoen euro). Dat is minder dan pakweg "Loft" of de gemiddelde Vlaamse film."

"Dit kleine project slaagt erin er bovenuit te schieten. Met 6 nominaties is "Boyhood" voor mij sowieso de grote favoriet om de Oscar voor beste film te winnen. De film is wat mij betreft hét hoogtepunt van 2014."

Marion Cotillard

Ook de nominatie voor Marion Cotillard verrast Verrijcken. "Ze krijgt de nominatie voor haar rol in de Belgische, Franstalige film "Deux jours, une nuit" van de broers Dardenne. Het is altijd bijzonder als een acteur of actrice uit een niet-Engelstalige film erbij raakt. In dit geval is het wel volkomen terecht."

Nog opvallend volgens Verrijcken: het gelauwerde "Gone girl" mist zowel in de categorie beste film als beste regie een nominatie. "The Lego movie" loopt dan weer een nominatie in de categorie beste animatiefilm mis. "Dat is een verrassing. Op voorhand werd de film zelfs als winnaar in deze categorie getipt."