"Het is ok, ik heb er zelf één gemaakt"

Het is één van de grote verrassingen bij de nominaties van de Oscars dit jaar: "The lego movie" heeft geen nominatie in de categorie beste animatiefilm gekregen. Regisseur Philip Lord laat het evenwel niet aan zijn hart komen. De acteurs die wél een nominatie kregen, reageren opgetogen.

Iedereen had verwacht dat "The lego movie" met de vingers in de neus een Oscarnominatie in de categorie beste animatiefilm in de wacht zou slepen. Sterker nog: vele filmkenners meenden dat de film de Oscar sowieso zou winnen.

Het is anders uitgedraaid: "The lego movie" is dan wel genomineerd in de categorie beste oorspronkelijke lied voor "Everything is awesome", in de categorie beste animatiefilm greep de film naast een nominatie.

Regisseur Philip Lord heeft via Twitter uiterst sportief en laconiek op de gemiste nominatie gereageerd. Hij postte een foto van een Oscarbeeldje gemaakt van legoblokjes met het bijschrift "Het is ok, ik heb zelf één gemaakt." "Dit is geen tragedie", schrijft hij nog. Felicitaties aan de crew en de cast van "The lego movie". Ze hebben een klassieker gemaakt."

"Eén van de meest trotse momenten van mijn leven"

Intussen sijpelen ook reacties binnen van acteurs en actrices die wél een nominatie kregen. "Ik ben omvergeblazen", zegt Benedict Cumberbatch die in de categorie beste acteur is genomineerd voor zijn hoofdrol in "The imitation game". "Ik ben vereerd met deze erkenning. Ik mocht mijn ouders die allebei acteur zijn opbellen en hen vertellen dat hun enige zoon voor een Oscar is genomineerd. Dat was één van de meest trotse momenten van mijn leven."

Ook Eddie Redmayne is door het dolle heen met zijn nominatie in dezelfde categorie voor zijn rol in "The theory of everything". De acteur lag nog te slapen toen zijn manager op zijn deur kwam kloppen om hem het nieuws te vertellen. "Ik probeer te verwoorden hoe ik me voel. Het is een groot voorrecht."

Ook Felicity Jones zat nog in haar pyjama toen ze het nieuws hoorde dat ze genomineerd is in de categorie beste actrice, eveneens voor haar rol in "The theory of everything". "Het is ongelooflijk. Je maakt de film en daarna weet je nooit wat eruit zal voortvloeien. Ik geef veel om deze film en deze rol."