"Ik weet niet wie Dick Poop is, maar ik hoop dat hij de Oscar wint"

"Dick Pope" wilde voorzitter van de Academy Awards Cheryl Boone Isaacs zeggen toen ze de genomineerden in de categorie beste cinematografie bekendmaakte bij de voorstelling van de Oscarnominaties. Helaas volgde een lapsus van jewelste die haar nog lang zal achtervolgen.

Cinematografie of camerawerk is dan wel een minder belangrijke categorie naast die van beste film of beste regisseur, toch was het juist bij de bekendmaking van de genomineerden in deze categorie dat het dit jaar grondig fout liep.

Boone Isaacs versprak zich immers toen ze Dick Pope aankondigde als genomineerde voor zijn werk in de film "Mr. Turner". De voorzitter van de Academy Awards zei "Dick Poop", wat zoveel betekent als "Dick Stront". Het leverde haar een milde lachbui in het publiek op.

De lapsus roept bij velen herinneringen op aan die andere, inmiddels legendarische verspreking van John Travolta op de uitreiking van de Oscars vorig jaar. Hij kondigde zangeres Idina Menzel toen aan als "Adele Dazeem".

Op het internet is "Dick Poop" in geen tijd een eigen leven gaan leiden. Op Twitter is de hashtag #dickpoop inmiddels "trending" met de nodige hoon en satire tot gevolg.