"Kloof tussen benzine en diesel steeds kleiner"

De automobilistenvereniging VAB heeft berekend dat het verschil aan de pomp tussen benzine- en dieselwagens steeds kleiner wordt. Het verschil in brandstofkosten zou in 5 jaar ruim gehalveerd zijn.

De meerkost van benzine tegenover diesel wordt door de modernste, zuiniger benzinewagen alsmaar kleiner, concludeert de VAB, die 41 populaire gezinswagens opnam in haar onderzoek. De laatste jaren hebben benzinemotoren een inhaalbeweging gemaakt tegenover dieselmotoren qua efficiëntie en zuinigheid.

Benzinemotoren zijn de laatste vijf jaar 17 procent zuiniger geworden, claimt de VAB: "Waar in 2010 de benzinerijder duidelijk nog dieper in de buidel moest tasten dan de dieselgebruiker om zijn brandstofverbruik te betalen, is dit in 2015 veel minder het geval. Het verschil in brandstofkosten tussen benzine en diesel is in vijf jaar tijd meer dan gehalveerd."

In 2010 lagen de brandstofkosten - bij 15.000 kilometer per jaar - voor benzinerijders 579 euro hoger dan voor dieselrijders, in 2015 zou dat nog maar 268 euro zijn. Wie weinig rijdt, verdient dus minder makkelijk de hogere aankoopprijs van de dieselwagen terug, concludeert de VAB op de vooravond van het Auto- en Motorsalon in Brussel.