Al 669 buurtinformatienetwerken actief in ons land

Op 1 december 2014 waren er in ons land 669 buurtinformatienetwerken actief die door FOD Binnenlandse Zaken waren goedgekeurd. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) op een schriftelijke vraag van Kamerlid Franky Demon (CD&V).

Een buurtinformatienetwerk is een samenwerkingsverband tussen burgers of zelfstandige ondernemers uit een bepaalde buurt en de lokale politie. Het doel van die netwerken is de sociale controle te bevorderen en het algemene veiligheidsgevoel te verhogen. Binnen een dergelijk BIN is er permanente informatieuitwisseling tussen de lokale politie en burgers over verdachte en criminele feiten in deze buurt.

De meeste buurtinformatienetwerken in ons land situeren zich in de provincie Antwerpen (330), gevolgd door Oost-Vlaanderen (201) en West-Vlaanderen (62). Het initiatief kent veel minder succes in Waals-Brabant (16), Vlaams-Brabant (15), Namen (13), Henegouwen (12), Luik (8), Luxemburg (6), Limburg (4) en Brussel (2).