Ambitieus nieuw Brussels gerechtsgebouw binnen 500m van justitiepaleis

Bouwpromotoren zijn bouwvergunningen aan het indienen voor een nieuw Brussels gerechtsgebouw. Dat moet er komen binnen een straal van 500 meter rond het huidige justitiepaleis, schrijft De Standaard.
Archieffoto Justitiepaleis

Eerder besliste de regering om de correctionele rechtbank weg te halen uit het justitiepaleis en elders onder te brengen. Het monumentale gebouw stelt te veel veiligheidsproblemen. Daarop werd de immobiliënmarkt bevraagd om locaties voor te stellen voor een nieuw, ambitieus gerechtsgebouw binnen een straal van 500 meter. Er zijn een vijftal plekken voorgedragen.

Privéfirma's zijn al volop hun voorstellen aan het voorbereiden om na te gaan of hun eerste ruwe plannen de bouwvoorschriften wel doorstaan. Eén bureau zou een voorstel van 33.600 vierkante meter hebben uitgewerkt. Het huidige paleis telt slechts 15.000 vierkante meter aan gerechtelijke functies. Er zou in het nieuwe gebouw ook plaats zijn voor commerciële ruimtes.

Het nieuwe gebouw wordt neergezet door privé-ontwikkelaars, en wordt daarna verhuurd aan de Regie der Gebouwen, die de gerechtsgebouwen in België beheert. Er is evenwel nog een lange weg te gaan: Justitie moet aangeven welke ruimtes het precies nodig heeft, en daarna wordt nog een oproep uitgeschreven aan bouwpromotoren.

De verhuizing van de correctionele rechtbank uit het justitiepaleis moet er culturele en toeristische functies toelaten, omdat er dan geen interferentie is tussen gewone bezoekers en delinquenten.