Amerikanen kunnen weer Cubaanse sigaren roken

Vanaf morgen worden een aantal maatregelen van kracht die de relaties tussen Cuba en de Verenigde Staten moeten versoepelen. Het gaat om praktische zaken zoals het gebruik van kredietkaarten en de export van Cubaanse sigaren.

De nieuwe regels stipuleren dat meer Amerikaanse burgers het eiland mogen bezoeken, al blijft normaal toerisme voorlopig uitgesloten. De Amerikanen zullen ter plekke ook hun kredietkaart kunnen gebruiken. Amerikaanse bedrijven zullen gemakkelijker gsm's, software en internetdiensten naar Cuba kunnen exporteren.

De Amerikaanse bezoekers zullen tot 100 dollar aan alcohol en tabak meer naar huis mogen nemen. In de praktijk betekent dat de Amerikaanse ban op Cubaanse sigaren voorbij is.

De dooi in de relaties tussen de Verenigde Staten en Cuba is vorige maand aangekondigd door toespraken van de Amerikaanse president Barack Obama en zijn Cubaanse collega Raul Castro. Als onderdeel van de overeenkomst tussen de twee landen heeft Cuba 53 politieke gevangenen vrijgelaten.

Later van de maand zal de Amerikaanse viceminister van Buitenlandse Zaken Roberta Jacobson Cuba bezoeken om migratieproblemen te bespreken. Het gaat om het eerste contact op hoog niveau tussen beide landen sinds de aankondiging van de dooi in de relaties.