Amnesty International vraagt onmiddellijke vrijlating Saudische blogger

Amnesty International voert vandaag actie aan de Saudische ambassade in Brussel voor de onmiddellijke vrijlating van blogger Raif Badawi. Badawi werd onder meer veroordeeld tot 1.000 zweepslagen voor het oprichten van een online forum en het versturen van kritische tweets.

Raif Badawi werd op 7 mei 2014 veroordeeld voor het "beledigen van de islam". Hij kreeg 1.000 zweepslagen, een celstraf van tien jaar, een boete van ongeveer 226.000 euro en een reisverbod van tien jaar.

Op 1 september werd die straf in beroep bevestigd. Badawi had de "Saudi-Arabische Liberalen" opgericht, een online en kritisch forum voor politiek en sociaal debat in Saudi-Arabië. Bovendien verstuurde hij enkele kritische tweets.

Vorige week kreeg de blogger na het vrijdaggebed bij de al-Jafali-moskee in Jeddah de eerste van twintig reeksen zweepslagen. Net als in Polen, Duitsland, Canada en Nederland zal Amnesty nu ook in België iedere donderdag voorafgaand aan de zweepslagen actie voeren voor de Saudische ambassade.