Begeleidende maatregelen witte kassa tegen 1 oktober in voege

De implementatie van de maatregelen die de invoering van de witte kassa in de horeca moeten begeleiden, moet ten laatste op 1 oktober een feit zijn - dus twee maanden voor de witte kassa verplicht in gebruik wordt genomen. Dat heeft staatssecretaris voor de strijd tegen Fiscale Fraude Elke Sleurs (N-VA) in de Kamer aangekondigd.

Momenteel zijn er 2.706 horecazaken die zich als gebruiker van de witte kassa (het "Geregistreerd Kassa Systeem") hebben geregistreerd. Met andere woorden: zowat 37.000 zaken moeten zich nog voor eind februari registreren en voor het einde van het jaar hun kassa opstellen. Tot vandaag hebben er 390 hun kassasysteem opgesteld. Omdat sommige zaken over verschillende kassa's beschikken, zijn alles samen 635 systemen operationeel en geactiveerd, antwoordde Sleurs op een vraag van haar partijgenoot Werner Janssen.

Samen met haar collega voor de strijd tegen Sociale Fraude Bart Tommelein (Open VLD), werkt de N-VA-staatssecretaris aan een plan van aanpak, waarmee ze binnenkort aan de regering een aantal bijkomende maatregelen willen voorstellen. Die zouden dan voor 1 oktober kunnen worden ingevoerd. Het gaat onder meer om het terugvallen op meer en goedkopere overuren, een soepeler stelsel van gelegenheidsarbeid, het invoeren van zogenaamde flexi-jobs en een administratieve vereenvoudiging van de aanwezigheidsregistratie van het personeel.

Meest gelezen