Charlie Hebdo ook bij ons meteen uitverkocht, extra exemplaren op komst

Niet alleen in Frankrijk willen mensen een exemplaar van de nieuwste editie van het satirische magazine Charlie Hebdo. Ook in ons land hebben heel wat mensen zich naar de krantenwinkel gerept. Maar wie niet gereserveerd had, bleek er op veel plaatsen aan voor de moeite.

Het 1.178e nummer van het weekblad Charlie Hebdo -en meteen het eerste na de aanslag van vorige week- veroorzaakte gisteren een ware stormloop in Frankrijk. In totaal worden 5 miljoen exemplaren van het blad gedrukt. 40.000 daarvan zijn voor ons land.

Vanochtend vroeg werden 20.000 exemplaren geleverd bij de 750 verkooppunten waar het blad ook voor de terreuraanslag te koop werd aangeboden. Vooral inwoners van Wallonië en Brussel hebben dus kans om vandaag een exemplaar in handen te hebben.

Zo goed als alle Brusselse verkooppunten hadden rond 9 uur geen enkel exemplaar meer in de rekken. De interesse was zo groot als in Frankrijk, aldus een woordvoerder van Prodipresse. "De dagbladhandelaars hebben honderden mails en telefoontjes gekregen van klanten die een exemplaar wilden reserveren. Aan de twee kanten is er veel frustratie en nervositeit. Deze situatie is ongezien."

Veel handelaars werkten de afgelopen dagen met reservaties. Wie zich niet op voorhand had ingeschreven, was er vaak aan voor de moeite. "Ik heb 150 reservaties en heb vanochtend 8 exemplaren ontvangen", zegt een krantenverkoper in Overpelt.

Morgen komt er wel een tweede levering van 10.000 exemplaren. Die wordt verspreid over de 750 oorspronkelijke verkooppunten en 2.000 andere verkooppunten in België die ook een aanvraag hebben ingediend. Zaterdag komen er nog eens 10.000 exemplaren onze richting uit.

Bedreigingen

Vier krantenwinkels in Jette, die de nieuwe editie van Charlie Hebdo verkopen, zijn gisteren ook door onbekenden bedreigd. Als ze het satirische weekblad effectief aanbieden, zouden er wraakacties komen, stond te lezen in een brief.

Ook in Antwerpen zijn zeker drie winkels bedreigd. Die gebeurden volgens het parket telkens anoniem en omvatten de boodschap dat er een aanslag op de winkel zou volgen indien de uitbater de meest recente versie van Charlie Hebdo zou verkopen. Er zou dan brand gesticht worden of er zou een ontploffing plaatsvinden.

Nederland

In Nederland is het magazine vandaag nog niet te koop, hoewel er 500 exemplaren beloofd waren. "We hebben er vannacht over gebeld met Parijs, maar het blijft onduidelijk waar de levering is gebleven", zegt Eric Willems, directeur van mediaconcern Audax, aan persbureau ANP. Morgen zou het wel moeten lukken.