Dagelijks 182 diefstallen uit wagens

Dagelijks zijn er zo'n 182 diefstallen uit wagens. Dat blijkt uit cijfers van de federale politie. Zestig procent van de feiten gebeurt op de openbare weg. Draagbare gps-toestellen blijven populair, net als portefeuilles. Maar ook nummerplaten en inschrijvingsbewijzen worden regelmatig gestolen.

Cijfers van 2014 zijn er nog niet, maar in 2013 deden 66.479 mensen aangifte van een diefstal in of aan hun wagen. Het aantal feiten daalt jaar na jaar, maar niettemin blijft sensibiliseren noodzakelijk, zegt de politie. De schade blijft bijna nooit beperkt tot het gestolen goed, maar ook de wagen wordt vaak ernstig beschadigd. En dit doet het prijskaartje van de diefstal oplopen.

"Nochtans kan veel leed voorkomen worden, want wat je niet in je auto laat liggen, kan er ook niet uit gestolen worden." De federale politie geeft enkele tips: neem uw gsm, gps en portefeuille mee. Wat u niet kunt meenemen, legt u best uit het zicht. Bij voorkeur bij uw vertrek, zo brengt u niemand op ideeën. Veeg de zuignapafdruk van uw gps-houder weg. Boorddocumenten zijn zeer waardevol. Gestolen documenten worden gebruikt bij verzekeringsfraude en autozwendel. Neem ze dus mee.

Wie toch slachtoffer wordt van een diefstal moet steeds aangifte doen bij de politie, bank- en kredietkaarten blokkeren via Cardstop (070 344 344), identiteitsdocumenten blokkeren via Doc Stop (00800 2123 2123) en zijn verzekeraar verwittigen.