De Ruyver: "Hopelijk worden alle vertakkingen snel gevonden"

Dat politiediensten door potentiële terroristen aangevallen worden met automatische wapens en oorlogswapens, is allicht ongezien in ons land. Dat zegt professor Brice De Ruyver (UGent). Hij hoopt dat alle mogelijke vertakkingen in de komende uren gevonden worden.

De veiligheidsexpert kan zich niet herinneren dat terroristische organisaties in ons land oorlogsmaterieel gebruikten tegen ordediensten. "Bij de Bende van Nijvel was er allicht een politieke dimensie, maar het fijne weten we er niet van, dus ik zou dat niet als terrorisme durven omschrijven", zegt De Ruyver. Hij wijst erop dat terroristische organisaties zoals de CCC of PKK geen oorlogswapens gebruikten tegen politiediensten. "Bij mijn weten is wat nu gebeurde, in ons land nog niet gezien."

De Ruyver hoopt dat het gerecht de komende uren alle mogelijke vertakkingen kan vinden. "Alles wijst erop dat het mensen waren die voor zichzelf al de rekening hadden gemaakt. We hebben in Frankrijk gezien tot wat dat leidt. Wanneer mensen zich in deze fase bevinden, is het heel duidelijk: ze staan buiten de samenleving en hebben het direct tegen de samenleving gemunt. Je kan dan maar één ding hopen, dat je vroeger bent dan zij."

Dat het dreigingsniveau naar niveau 3 is opgeschoven voor de politiediensten, kan volgens De Ruyver niet anders. "Als men dat nu niet had gedaan, moest men het nooit meer doen", klinkt het. "Mensen gaan dat op straat zien, het is overigens nu als merkbaar. Er is een verhoogde waakzaamheid voor alle mogelijke targets, zoals metro's bijvoorbeeld."